Pagina preșcolarului

Ințelegerea dezvoltării socio-emoționale la preșcolari: între abilitați si emoții

Iun 15

Prescolarii sunt la varsta cand incep sa isi descopera propriile emotii – “dezvoltarea socio-emotionala”.

Controlarea sentimentelor implusive este o provocare atat pentru parinti cat si pentru profesori, deoarece prescolarii sunt curiosi in mod natural cu privire la orice. Potrivit Education.com, acesti copii in varsta de trei ani au emotii puternice si tind sa le exprime fizic. In cazul prescolarilor, separarea de parinti poate fi dificila, conducand la stres emotional.

Emotiile schimbatoare ale prescolarilor

Parintii sunt adesea confuzi in legatura cu frecventele emotii fluctuante ale prescolarilor. Copiii de trei, patru si cinci ani arata, de multe ori, emotii bruste precum nebunie, tristete, fericire, furie etc. Ei tind sa isi schimbe emotiile in conformitate cu situatiile si imprejurimile in care se afla.

Cu acestea spuse, parintii pot incerca sa faca uz de cateva sfaturi pentru a intelege emotiile prescolarilor.

Mai intai, parintii ar trebui sa stie ca

"In timpul acestor ani prescolari, starile emotionale ale copiilor sunt de obicei specifice situatiilor in care ei se afla, emotii care se schimba rapid, in functie de activitatile pe care acestia le intreprind."

Prescolarii isi descopera propriile emotii

Din psihologia copiilor reiese ca micutii de trei, patru si cinci ani se supun la aceasta etapa a dezvoltarii cognitive.

Ei dobandesc abilitati noi precum invatarea unei limbi si folosirea ei pentru a-si exprima propriile emotii.

Pe langa acestea, parintii trebuie sa inteleaga ca prescolarii isi descopera propriile emotii – “dezvoltarea socio-emotionala”.

In conformitate cu The Journal - SUA, la prescolari, dezvoltarea socio-emotionala este numai despre sentimente – ei invata ce sunt sentimentele, cum sa le exprime si cum sa le gestioneze.

Prescolarii inca nu stiu cum sa se controleze

Din moment ce copiii au adeseori dificultati in separarea sentimentelor de actiunile lor, este extrem de important ca dezvoltarea acestor abilitati sa aiba loc inainte ca micutii sa intre la scoala.

Fapt dovedit este ca ei nu stiu cum sa se controleze pe ei insisi; atunci cand doresc ceva, vor lua pur si simplu, iar daca sunt furiosi, vor tipa.

Controlarea sentimentelor implusive este o provocare atat pentru parinti cat si pentru profesori, deoarece prescolarii sunt curiosi in mod natural cu privire la orice.

Potrivit Education.com,

"Acesti copii in varsta de trei ani au emotii puternice si tind sa le exprime fizic. In cazul prescolarilor, separarea de parinti poate fi dificila, conducand la stres emotional."

Pe de alta parte, copilasii in varsta de patru ani nu au emotii foarte puternice la separarea de parinti, in timp ce copiii in varsta de cinci ani invata sa-si regleze emotiile pentru a fi mai sociali.

Parintii sau ingrijitorii pot incerca cateva trucuri pentru a face fata “dezvoltarii socio-emotionale” a copiilor prescolari.

Parintii ar trebui sa identifice sentimentele copiilor

Parintii ar trebui sa identifice sentimentele copiilor, clasificandu-le intre emotii pozitive si negative, cum ar fi: “Vad ca esti fericit” sau “Observ ca esti trist”.

Aparent, acest exercitiu ii va invata pe copilasi sa-si identifice sentimentele.

La fel ca cei mici, parintii ar trebui sa-si identifice propriile sentimente, spunand: “Tata este fericit” sau “Bunicul este frustrat”.

Intre timp, parintii ar trebui sa incerce sa faca uz de carti ce invata despre sentimente, precum cartile de povesti care ar putea invoca o emotie a cititorului.

sursa

Vâzut 63 ori

Lăsați un comentariu

Asigurați-vă că introduceți toate informațiile necesare, indicate de un asterisc (*)