Pagina elevului

Ce să faci dacă ești elev(ă) și ai burnout. Bune practici de a trece peste o stare de epuizare

Apr 23

În ultima perioadă, noțiunea de burnout a început să fie tot mai des utilizată și atribuită diverselor stări de oboseală continuă și îndelungată.

Gândindu-se la numeroasele responsabilități pe care le au în fiecare zi, adulților le poate părea că starea de epuizare este specifică doar lor. Cu toate aceste, burnoutul este răspândit și printre elevii de toate vârstele, iar acest fapt îl demonstrează și unele studii internaționale.

Dacă în majoritatea cazurilor adulții sunt deschiși să apeleze la un specialist sau o specialistă atunci când trec printr-un burnout și pot găsi mai ușor soluții, elevii sunt mai reticenți. Așadar, pentru că este un subiect important și pentru că ne dorim să ajutăm adolescenții care se confruntă cu epuizarea, în cele ce urmează te ajutăm să înțelegi ce poți face dacă ești elev(ă) și ai burnout.

Până a trece la recomandări, îți explicăm mai întâi ce este un burnout și care ar putea fi cauzele apariției acestuia.

Burnoutul este o stare de epuizare fizică, mentală și emoțională asociată cu stresul cronic și prelungit, legată de o anumită activitate (loc de muncă, școală, universitate). Persoanele care trec printr-un burnout resimt oboseală intensă, pierderea interesului sau a motivației pentru munca lor și o scădere semnificativă a performanței profesionale. Acest fenomen poate afecta nu doar starea de bine la locul de activitate, ci și viața personală.

De ce apare un burnout la elevi

Volumul mare de muncă: gestionarea unui volum mare de muncă (în cazul elevilor – volum mare de teme pentru acasă), termene-limită strânse și presiuni constante pot duce la epuizare fizică și mintală.

Cerințe excesive: așteptările nerealiste sau cerințele excesive din partea profesorilor sau a părinților sau așteptările personale prea ridicate pot fi factori de stres semnificativi.

Lipsa recunoașterii și a recompenselor: atunci când munca depusă nu este recunoscută sau nu este recompensată corespunzător (cu o notă mare), elevii pot dezvolta sentimente de dezamăgire și descurajare.

Dezechilibru între învățare și viața personală: lipsa unui echilibru sănătos între studiu și viața personală (inclusiv activitățile extracurriculare, hobbyuri) poate conduce la epuizare și la dificultăți în menținerea unei stări de bine generale.

Monotonie și lipsa diversității: temele și sarcinile constante fără varietate sau fără diverse activități interesante și noi poate duce la pierderea interesului și a motivației.

Lipsa satisfacției de a învăța: atunci când elevii nu simt și nu înțeleg că efectuarea temelor pentru acasă aduc un avantaj personal și contribuie la atingerea unor obiective personale, pot apărea sentimente de frustrare. Din acest motiv, profesorii ar trebui să le explice clar elevilor care este avantajul efectuării unei teme pentru acasă.

În acest articol explicăm care sunt tipurile de burnout, care sunt primele semne și care este diferența dintre stresul școlar și starea de epuizare

Bune practici de a trece peste un burnout

Psihologa Valeria Crasov este de părere că cel mai util ar fi ca elevii să își prioritizeze activitățile și temele pentru acasă, în dependență de timpul disponibil și de rezultatele solicitate. De asemenea, aceasta le recomandă să reducă timpul petrecut în gadgeturi, să își găsească timp liber pentru a-l petrece în liniște singuri, cu familia sau cu prietenii. Sportul, meditațiile, plimbările, socializarea sunt toate orientate spre a oferi ameliorarea problemelor legate de școală.

Totuși, dacă simți că trăiești o stare de burnout, să știi că, până a merge la un specialist, aceasta poate fi gestionată prin mai multe tehnici.

Planifică eficient: organizează timpul și creează un program de studiu echilibrat, care să includă atât activități academice, cât și timp liber. Alege un interval orar în care planifici să îndeplinești toate sarcinile școlare și nu îl depăși.

Exemplu:
luni îndeplinești temele pentru acasă de la ora 16.00 până la ora 18.00;
marți, pentru că ai mai multe ore miercuri, vei avea nevoie de mai mult timp; deci intervalul în care vei îndeplini sarcinile școlare poate fi între 16.00 și 18.30.

Încearcă diverse practici de învățare: de multe ori, studiul individual sau îndeplinirea temelor pentru acasă se poate transforma într-o activitate monotonă, neinteresantă și plictisitoare. Ce ar fi dacă ai transforma temele pentru acasă în ceva interactiv și neobositor? Spre exemplu, poți încerca una dintre tehnicile de învățare rapidă prezentate mai jos.

#1. Pomodoro

  1. Stabilește o sarcină: alege o activitate sau o sarcină pe care dorești să o realizezi.
  2. Setează un cronometru: fixează un cronometru pentru 25 de minute (un Pomodoro).
  3. Lucrează intensiv: concentrează-te pe sarcină și lucrează fără întrerupere până când sună cronometrul.
  4. Fă o pauză: după ce expiră cele 25 de minute, ia o pauză scurtă, de obicei de cinci minute.
  5. Repetă: după ce ai efectuat patru sesiuni Pomodoro, fă o pauză mai lungă, de aproximativ 15-30 de minute.

#2. Active Recall

  1. Selectează informația: alege un subiect pe care dorești să îl înveți/studiezi.
  2. Studiază inițial: începe prin a citi sau a studia activ informația. Încearcă să înțelegi conținutul.
  3. Închide toate materialele: după ce ai citit sau ai studiat o anumită secțiune, închide materialele și încearcă să îți amintești ceea ce tocmai ai învățat. Evită să te uiți înapoi la text în acest moment.
  4. Recall activ: încearcă să îți amintești toate informațiile fără a te baza pe ajutorul materialelor de studiu. Încearcă să îndeplinești un test sau să povestești cuiva.
  5. Revizuiește și corectează: verifică exactitatea informațiilor pe care le-ai reținut. Notează informațiile pe care le-ai greșit sau pe care nu ți le-ai amintit.
  6. Repetă procesul: continuă cu tehnica Active Recall pe diferite secțiuni ale materiei pe care o înveți.

#3. Învățarea vizuală

Metoda de învățare vizuală constă în realizarea unor scheme și tabele.

De asemenea, tot în această categorie intră și sublinierea informațiilor importante și scrisul colorat. S-a constatat că poți reține mai ușor informațiile dacă folosești un cod al culorilor. Poți urma exemplul de mai jos.

girl-finger

 portocaliu pentru abrevieri

 mov pentru personalități

albastru pentru locuri

 verde pentru ani

 galben pentru formule

Setează obiective realiste: stabilește câteva obiective și așteptări realizabile și evită impunerea unor presiuni din partea ta, a părinților sau a profesorilor.

Ia pauze regulat: ia pauze scurte între sesiunile de învățare pentru a relaxa mintea și pentru a evita epuizarea.

Comunică deschis despre problemele tale: discută cu o persoană de încredere, fie profesor, fie părinte sau prieten(ă) despre sentimentele tale și solicită ulterior sprijinul sau consilierea unui specialist.

Fă sport sau exerciții fizice: practică exerciții fizice regulat pentru a menține nivelul de energie și pentru a elibera stresul acumulat. De asemenea, sunt benefice și plimbările în parcuri în singurătate sau cu cineva.

Mănâncă sănătos: ai grijă de alimentația ta și alege să mănânci echilibrat și sănătos pentru a stimula activitatea creierului și memoria. Include în meniul tău zilnic diverse tipuri de nuci și semințe, fructe de pădure, legume cu frunze verzi, ciocolată neagră și cereale integrale. De asemenea, nu sări niciodată peste micul dejun.

Redu din timpul petrecut pe telefonul mobil: tentația este destul de mare, în special atunci când toți din jurul tău stau cu telefonul în mână. Începe prin a nu utiliza telefonul mobil cu două ore înainte de somn.

Alternează activitățile și păstrează un echilibru: variază tipurile de activități de învățare pentru a evita monotonia și pentru a-ți menține interesul. Asigură-te că ai timp pentru activități recreative, somn suficient și o alimentație sănătoasă.

Nu uita că nu ești singur(ă) în acest carusel de stări și de emoții, așa că, dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să apelezi la cineva în care ai încredere. Dacă totuși eziți să discuți cu un apropiat, îți recomandăm să mergi la un centru prietenos pentru tineri, unde serviciile sunt gratuite și confidențiale

sursa

Vâzut 142 ori