Pagina preșcolarului

Mersul la gradinita reduce riscul de cancer al copilului

Aug 08

Ba mai mult, expunerea redusa la virusi in primii ani de viata mareste riscul de a dezvolta leucemie acuta limfoblastica.

Medicii sunt de parere ca infectiile timpurii din viata sunt bune pentru organism - fortificand sistemul imunitar.

Mersul la gradinita reduce riscul de cancer (leucemie) al copilului

Una din dilemele tinerilor parinti - este cea a cresei/gradinitei. Sa il dea sau nu la cresa pe cel mic? E mai bine acasa cu o bona?

O multime de povesti de groaza circula in cercurile de rude, soacre si vecine: cum ca odata cu frecventarea cresei incep nesfarsitele boli ale copilariei, a nasului mereu curgator, a bubitelor de tot felul, a febrelor... si tot asa.

Dar, atentie, - ceea ce nu se stie este ca mersul la gradinita reduce riscul de cancer la copii.

Iata insa o stire prezentata de curind de BBC: Mersul la gradinita reduce riscul de cancer (leucemie) al copilului, spun medicii englezi. Expunerea la infectii, inca din copilarie, este buna pentru copii, spun medicii.

Deci, a ne trimite copilul la cresa sau gradinita l-ar putea proteja impotriva leucemiei, spun expertii din Marea Britanie. Echipa Leukaemia Research Fund crede ca expunerea la infectiile comune inca din prima copilarie este buna si ajuta "mai ales" sistemul imunitar.

Invers, expunerea redusa la virusi in primul an de viata mareste riscul de a dezvolta leucemie acuta limfoblasticasugereaza ei.

Infectiile bune pentru sistemul imunitar al copilului

Leucemia copilariei, (cancerul celulelor sangelui) a crescut cu o rata de circa 1% pe an.

La copii, aproape 85% dintre cazuri sunt ALL (leucemie acuta limfoblastica) si aproape toate celelalte cazuri sunt de AML (leucemie mieloida acuta).

Au existat multe teorii despre factorii care ar putea declansa leucemia, printre care expunerea la radiatiile din mediul inconjurator. Infectiile contractate la inceputul vietii sunt bune pentru organism si il protejeaza. Dar autorii studiilor actuale spun ca acum au dovezi convingatoare ca solutia este expunerea la infectii in timpul copilariei.

Aceasta idee plutea in aer de decenii, dar Childhood Cancer Study din Marea Britanie a fost cea mai deschisa in a examina legatura mentionata. Au fost studiati 6.305 de copii, cu varste intre 2 si 14 ani care nu aveau cancer si 3.140 care aveau cancer, dintre care 1.286 aveau ALL.

Parintii au fost intrebati despre mersul la cresa si activitatea sociala cu copiii din afara familiei in timpul primului an de viata.

Cercetatorii au descoperit ca nivelurile crescute ale activitatii sociale in afara casei erau legate de reducerea consistenta a riscului de ALL.

Cea mai mare reducere a riscului  de 52%  a fost observata la copiii care fusesera regulat la cresa (si primisera ingrijiri de la personalul specializat) in timpul primelor trei luni de viata. Pentru bebelusii care primisera ingrijiri nespecializate, cum sunt cele date de prieteni si familie, s-a constatat o reducere de 38% a riscului de ALL, in timp ce la aceia care au avut activitate sociala, dar nu intr-un mediu institutional, s-a constatat un risc cu 27% mai redus.

Mutatie dubla a genelor

Profesorul Mel Greaves, cercetator sef la Institute of Cancer Research din Londra, spune:

"Exista acum dovezi biologice convingatoare ca in cazul leucemiei din copilarie, exista o interesanta mutatie dubla. Mai intai, exista o mutatie genetica produsa in organismul bebelusului in timpul sarcinii, care se produce foarte frecvent."

Acest lucru este foarte linistitor pentru parinti (Dr David Grant de la Leukaemia Research Fund)

Apoi, in 1% dintre acesti copii, dupa nastere, exista un declansator care provoaca o a doua mutatie a genelor, spune el.

"Exista acum o multime de dovezi ca sistemul imunitar necesita infectii in primele cateva luni de viata pentru a se regla si a functiona normal."

Daca asta nu se intampla, cand copilul este mai mare si contracteaza o infectie, acea infectie ii poate declansa leucemia, spune el.

sursa

Vâzut 67 ori

Lăsați un comentariu

Asigurați-vă că introduceți toate informațiile necesare, indicate de un asterisc (*)