Pagina adolescentului

Cum se manifestă pubertatea la fete și din ce motive poate întârzia

Ian 10

Atunci când un copil devine adolescent, corpul lui începe să se pregătească pentru maturitate.

Această etapă, care durează între doi și cinci ani, este numită pubertate.

Specialiștii spun că substanțele chimice produse de organism, numite hormoni, declanșează schimbările respective.

În timpul pubertății, fetele cresc în înălțime, corpul crește în greutate, iar bazinul se lățește. Tot în perioada adolescentină, la fete se dezvoltă și glandele mamare (sânii) și organele sexuale. În timpul pubertății începe să crească păr pe corp, inclusiv în zonele genitale și sub braț. La unele persoane, în perioada de dezvoltare apare și acneea, pe față sau în alte locuri.

Vârsta normală pentru pubertate

Perioada de pubertate variază de la o persoană la alta.

De obicei, la fete pubertatea începe la vârsta de 9 ani și durează până la 14 sau 16 ani. Există însă și cazuri frecvente când pubertatea apare mai târziu de vârsta de 9 ani. Potrivit medicilor, putem considera că pubertatea apare cu întârziere atunci când la vârsta de 14 ani fetelor nu li s-au dezvoltat sânii, nu le-a apărut părul pubian sau atunci când nu li s-a început ciclul menstrual până la vârsta de 16 ani.

Din ce motive întârzie pubertatea la fete

Ca și în cazul băieților, principala cauză a întârzierii pubertății la fete sunt variațiile de vârstă, care, de asemenea, se transmite ereditar. Medicii spun că variații normale de vârstă nu necesită tratament medicamentos, totuși, uneori acestea indică faptul că există unele probleme de sănătate, precum subnutriția. Alteori, întârzierea pubertății poate fi cauzată de maladii cronice. Este foarte importat ca părinții să observe cum se dezvoltă copiii lor, pentru a interveni în caz de necesitate.

Ce trebuie să facem atunci când pubertatea întârzie să apară

Pentru a afla cauza exactă a întârzierilor de dezvoltare la fete este nevoie de consultul medicilor, ginecologilor sau a endocrinologilor. În mare parte însă, aceste întârzieri nu necesită tratament medicamentos. Problema se rezolvă de la sine, în cele mai multe cazuri.

Specialiștii spun că întârzierile de pubertate nu afectează în niciun fel viața ulterioră. Fetele pot avea copii, deși s-au dezvoltat cu întârziere.

sursa

Vâzut 169 ori

Lăsați un comentariu

Asigurați-vă că introduceți toate informațiile necesare, indicate de un asterisc (*)